Blommor

Från frö till färdig planta

En av mina stora intressen är växter, både ute och inne. Att så ett frö eller sätta en liten planta och se den växa sig stor det är ett litet underverk. Jag provar gärna frön och kärnor av ovanliga växter både från olika delar av världen och olika delar av Sverige.  Då jag bor i Västerbotten zon 5, är det också spännande av prova växter från lägre zoner och se om jag kan få dem att överleva. 

Det har blivit ett måste att så några nya perenner varje sommar och i bland blir det stora överraskningar då det kan bli två olika perenner ur samma fröpåse.

Sommaren 2005 sådde jag stenört från början såg alla helt lika ut i bladen grågröna långsmala , men när de började blomma 2006 var det ingen likhet, några plantor var stenört och blommade med små gula blommor och några plantor var edelweiss som har gråa oregelbundna kronblad med lite blekt gult i mitten,

Sommaren 2004 började jag att ta bilder på blommorna med digitalkamera och då räcker inte min egen trädgård till utan jag  fotar i andras trädgårdar. Som tur är jag inte ensam att tycka att blommor är ett måste och då gärna perenner. Jag  har  många fina trädgårdar i närområdet. Dessutom  har jag tagit blombilder både i Blekinge, Skåne och Halland. 

Somrarna går och några nya bilder blir det varje år, håller just nu gått igenom foton från sommaren 2013 och ska  lägga in dem på hemsidan.

Gästbok

© G.Jonsson
2017-09-26
 

E-post