Hjärngympa 4
1 Det gröna huset ligger på vänster sida av gatan. Det röda huset ligger på höger sida av gatan. Där ligger det också ett brunt och ett grått hus mitt emot. Men var ligger det vita huset?
2 Ser du frukthandlaren på torget?
Javisst. Han är 170 cm lång, 130 cm runt magen 43 i skor och ett bmi på 19, vad tro du han väger?
3 Du befinner dig ute i öknen. I flera dagar har strövat mot horisonten i hopp om att hitta en stad eller en oas. Ditt vatten är slut och dina krafter är på upphällningen. Precis då ser du en gammal man som sitter vid en stig i fjärran. Åt ena hållet leder stigen till staden Allah-Akhbar där det finns vatten och direktflyg till Sverige. Åt andra hållet är det fem dagars vandring till Mullah- Omar, en ful grotta. Du vet att den gamle mannen ljuger varannan dag och varannan dag talar han sanning. Du får bara ställa en fråga till mannen och du vet inte vilken dag det är. Vilken fråga ställer du för att finna vägen till Allah-Akhbar?
4 Ett ogräs växer så här:
Första veckan: 8 cm hög
Andra veckan 12 cm hög
Tredje veckan 18 cm hög
Fjärde veckan 27  cm hög.
Hur långt är ogräset efter 5 veckor om det fortsätter att växa i samma takt?
5 Du deltar i ett lopp Du tar dig förbi personen på andra plats Vilken position har du nu?
6

En bonde har 2 5/7 höstackar på en teg och 3 8/9 höstackar på en annan teg. Han tänker lägga ihop dessa. Hur många höstackar blir det tillsammans?

7

Jag är inte stor och inte stark. Men jag klarar att bära ett helt hus.

8

Kan en man i Småland gifta sig med sin änkas syster?

9 Vad heter Kinas hårdaste man?
 
10 Du är en trädgårdsarbetare med anställning hos en Greve. Greven vill ha en äppelträd odling på sina ägor och har bestämt att det ska vara 5 rader med 4 träd i varje. Om du inte lyckas med det idag får du sparken. Men väl framme vi trädhandlaren har han tyvärr bara 10 träd kvar. Rita hur du planterar för att inte få sparken.
 
11 Vilken sjukdom har aldrig härjat i något land, men ändå plågat många?
 
12 En kostar 10 kr. Två kostar 20kr. Han köper 99 och hans granne 100. Att köpa 99 kostar 20 och att köpa 100 kostar 30. Vad är det de köper?